Det finns inget som tyder på att ljusterapi skulle ha negativa effekter vid graviditet, och många använder t ex rödljusterapi mot de hudförändringar som ibland upplevs i samband med graviditet. Dock rekommenderar vi att inte ha ljusterapilampan just mot buken eller ryggen då ljuset faktiskt kan nå fostret och verka störande. Ingen forskning har dock visat att ljusterapi är skadligt för fostret men man kan tänka sig att det kan påverka dess dygnsrytm om det utförs vid tidpunkter det normalt inte är möjligt att få solexponering.
Latest Stories
Ljusets stora antidepressiva effekt
Ljus har länge varit känt för sin positiva inverkan på vår mentala hälsa. Ljusterapi har i decennier använts som behandling för att mildra symptom på depression, särskilt för dem som lider av årstidsbunden depression (SAD) – en form av depression som ofta förvärras under de mörka vintermånaderna. På senare tid har forskning kring ljusets påverkan på vår hjärna ökat, och man har även börjat utforska effekterna av olika typer av ljus, inklusive rödljusterapi, för att se hur de kan stödja vårt psykiska välbefinnande.
Rödljusterapi kan minska antalet fettceller
En ny studie visar att rödljusterapi kan bidra till fettnedbrytning genom att inducera apoptos i fettceller. I klarspråk betyder det färre fettceller.
Rödljusterapi ger starkare äldre!
En ny översiktsstudie undersöker hur rödljusterapi (PBM) kan fungera som ett komplement till styrketräning för äldre personer över 60 år.
Share:
Finns det några bi-effekter av rödljusterapi?
Kan barn använda rödljusterapi?