Många som använder rödljusterapi gör det för allmänhälsan, och för att förse kroppen med det ljus den behöver för att fungera normalt. En dag i solen eliminerar givetvis behovet av rödljusterapi för dessa, men ”sommaren är kort” som det heter och vissa av sommarens dagar kan du faktiskt dra nytta av en kortare behandling. Allt för att tillgodose kroppens behov av ljus och för att optimera cellernas funktion. Dessutom finns det mängder av skäl att använda rödljusterapi av andra orsaker även under sommaren.
Den hårda sommarträningen
Många drar på sig löparskorna för första gången på länge när semestern startar, och kanske är det dags att äntligen släpa sig till gymmet för att faktiskt utnyttja det där medlemskapet som ändå kostar pengar? Kanske blir det en träningsresa eller medverkan i något längre motionslopp som verkligen sätter kroppen på prov? Då är det väldigt värdefullt att använda rödljusterapi för att maximera tillgången på energi i musklerna samt påskynda återhämtningen. För att lyckas med det krävs det en behandling strax före aktiviteten och en strax efter, och varför inte dela upp behandlingstiden så att det blir 10-15 minuters behandling innan och lika mycket efter? Om du dessutom har oturen att dra på dig en skada kan du behandla den lokalt och räkna med en betydligt kortare läkningstid. Skulle du drabbas av svår träningsvärk ska du behandla de ömmande musklerna länge, och speciellt med det nära-infraröda ljuset som tränger in på djupet, och ju större muskelgrupp desto längre tid behöver de behandlas och efter t ex ett maratonlopp kan det behövas upp till 30 minuters behandling av de utsatta musklerna. Tar du den tiden kan du räkna med ett mycket snabbare förlopp för återhämtning.
Den smärtsamma sommaren
Getingar, bin, myggor, fästingar, bromsar och annat smått kan orsaka mycket obehag om sommaren, och detta kan rödljusterapi lindra. Inflammationen efter ett bett minskar, liksom smärta och klåda. Dessutom får man betydligt fler småsår från barfotagång och vistelse i naturen. Att bada är givetvis en underbar aktivitet men visst är det lätt att riva sig på badstegar, musselskal på botten eller badklippor? Lek och aktivitet kan dessutom lätt leda till stukningar, bristningar och t o m frakturer, och vid alla dessa smärttillstånd hjälper rödljusterapi till att båda lindra smärtan, och påskynda läkning. Dessutom kommer rödljusterapi kunna hjälpa om du missbedömt solens UV-strålars styrka och faktiskt lyckats bränna dig. Rödljusterapi ger ju bara de snälla och läkande våglängderna och saknar helt det brännande UV-ljuset. Mycket tyder på att man också kan förbereda huden för UV-ljus genom att använda rödljusterapi regelbunden en tid innan man tänker utsätta sig för solen. Man får helt enkelt en slags extra ”solskyddsfaktor” genom rödljusterapi.
Det självklara behovet
Sommaren är en tid man säkert befinner sig utomhus mer än annars, men trots det är det många som måste arbeta inomhus under sommarens soligaste tid. Det gör att man inte hinner få det ljus kroppen behöver trots ”rätt” årstid. Då är det väldigt bra att köra en session på morgonen och en på kvällen, kanske 5-10 minuter per gång. Det gör också att det är lättare att hålla en normal dygnsrytm trots att de ljusa kvällarna kan störa just sömnen. Rödljusterapi kalibrerar din cirkadiska klocka som lätt kommer ur fas på sommaren. Dessutom är det självklart att använda rödljusterapi lokalt om du har något specifikt medicinskt behov, som t ex störd tarmflora, infektioner, hudbesvär, håravfall etc. Om du genomgår kirurgi av något slag är rödljusterapi en given behandling oavsett årstid eftersom det både lindrar smärta och påskyndar återhämtningen. Kanske är du drabbad av någon sjukdom som rödljusterapi bevisligen hjälper mot, och då ska man inte avstå behandling bara för att det är sommar. Så fort det blir en molnig eller regnig dag behöver din kropp ljuset, och autoimmuna sjukdomar, kognitiva problem eller utmattning kräver ljuset för att du ska må så bra som möjligt.
De studier och den forskning som presenteras här är utförda av oberoende forskare och institut. Nutrilight står inte för finansieringen av dessa studier och har ingen koppling till deras genomförande. Dessa studier avser generellt photobiomodulering och har inte specifik koppling till Nutrilights produkter.
Share:
Rödljusterapi och smärta
Rödljusbehandling och sockersug